Text Resize

-A A +A

     Εκδόθηκε από το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών στη σειρά «Πηγές του λαϊκού πολιτισμού» (με αριθμό 3), το βιβλίο «Λαογραφικές καταγραφές στο Βαλτεσινίκο Γορτυνίας. Μύθοι ζώων, παραμύθια και τραγούδια» Αθήνα 2009, σελ. 257, από καταγραφές του 1929 και 1938, που παρέμεναν ανέκδοτες στο Αρχείο χειρογράφων του.
 
     Η σειρά «Πηγές του λαϊκού πολιτισμού» του Κέντρου Λαογραφίας ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια, με πρωτοβουλία της διευθύντριας του Κέντρου Λαογραφίας κυρίας Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη και έχει φιλοξενήσει ως τώρα την συλλογή του Δημ. Λουκάτου «Λαογραφική αποστολή στους Παξούς» (Καταγραφή 1957) και τη συλλογή του εκπαιδευτικού Βασ. Σαρλή «Λαογραφικά Φενεού Κορινθίας».

     Η ιδιαιτερότητα της παρούσας έκδοσης ευρίσκεται στο γεγονός ότι περιλαμβάνει συγκεκριμένο υλικό, δηλαδή μύθους ζώων, παραμύθια και τραγούδια και όχι ποικίλη λαογραφική ύλη, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα χειρόγραφα του Αρχείου. Τους μύθους και τα παραμύθια συγκέντρωσαν το 1938 παιδιά του Δημοτικού Σχολείου του Βαλτεσινίκου προσφεύγοντας στα γηραιότερα μέλη της οικογένειάς τους (παππού, γιαγιά, θεία, θείο, γονείς) ή σε κάποιες περιπτώσεις κατέγραψαν από μνήμης. Η καταγραφή αυτή προέκυψε ως αποτέλεσμα εγκυκλίου διαταγής του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο ικανοποίησε αίτημα του Λαογραφικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών. Η εντολή προς τους εκπαιδευτικούς συνοδευόταν από εγκύκλιο οδηγιών για τη συλλογή των στοιχείων, πρακτική την οποία έχει εφαρμόσει το Κέντρο Λαογραφίας συχνά κατά τη διάρκεια της ιστορίας του για τη συγκέντρωση και τον εμπλουτισμό των Συλλογών του. Τα τραγούδια έχει συγκεντρώσει το 1929 ο Χαρ. Σακελλαριάδης, φιλόλογος, σε εντεταλμένη από το Λαογραφικό Αρχείο αποστολή στην επαρχία Γορτυνίας. Πρόκειται για αξιόλογο υλικό επειδή ο Χαρ. Σακελλαριάδης υπηρέτησε με απόσπαση από την εκπαίδευση για ένα μικρό διάστημα στο Λαογραφικό Αρχείο και διέθετε κάποια σχετική καταγραφική εμπειρία.

     Η έκδοση ικανοποίησε ευγενικό αίτημα του Συλλόγου Βαλτεσινιωτών «Η Κοίμηση της Θεοτόκου» και ιδιαίτερα του Προέδρου του κ. Στάθη Ρέππα να δει το φως της δημοσιότητας το ανέκδοτο υλικό του Κέντρου Λαογραφίας από το Βαλτεσινίκο Αρκαδίας. Ο Σύλλογος και οι αδελφοί Γεώργιος και Θεόδωρος Ματσακάς ανέλαβαν το κόστος της εκτύπωσης.

     Την επιμέλεια του βιβλίου είχε ο ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας κ. Ευάγγελος Καραμανές. Για την αρτιότερη παρουσίαση του υλικού πραγματοποιήθηκε από τον επιμελητή της έκδοσης επιτόπια έρευνα στο Βαλτεσινίκο και συγκεντρώθηκε πλαισιωτικό και διευκρινιστικό υλικό. Ο Σύλλογος Βαλτεσινιωτών με ενθουσιασμό αναζήτησε παλαιότερο φωτογραφικό υλικό προκειμένου να εμπλουτίσει την έκδοση και το αποτέλεσμα ικανοποιεί ιδιαίτερα τους φιλοπρόοδους Βαλτεσινιώτες.