Text Resize

-A A +A

     Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, συμπλήρωσε το 2008 ενενήντα χρόνια λειτουργίας και δραστηριότητας. Κατά τη διάρκεια του έτους προγραμματίστηκε σειρά εκδηλώσεων, προκειμένου να αναδειχθεί αφ’ ενός το έργο του Κέντρου και αφ’ ετέρου να τονωθεί το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού για τον λαϊκό πολιτισμό. Οι εκδηλώσεις ετέθησαν υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια.

     Η πρώτη εκδήλωση με θέμα «Δημοτική μουσική και σύγχρονη δημιουργία» πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 29-31 Μαρτίου 2008 στο Μέγαρο Μουσικής και το θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ.

     Πρόκειται για τριήμερο διεθνές συνέδριο το οποίο περιελάμβανε και τρεις συναυλίες που οργανώθηκαν από το Κέντρο Λαογραφίας σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής και την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών.

     Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκε το έργο του Κέντρου Λαογραφίας κατά τα ενενήντα χρόνια λειτουργίας του, το πρόγραμμα ψηφιοποίησης του αρχειακού του υλικού και των 24.000 μουσικών καταγραφών, ενώ επιστήμονες μουσικολόγοι και δημιουργοί-συνθέτες μίλησαν για τη δημοτική μουσική και τη σχέση της με την έντεχνη-λόγια μουσική.

     Παράλληλα η Κρατική Ορχήστρα, το Τρίο Αθηνών, το συγκρότημα του Χρήστου Τσιαμούλη και σημαντικοί Έλληνες οργανοπαίκτες και τραγουδιστές, όπως οι: Δόμνα Σαμίου, Χρόνης Αηδονίδης, Σάββας Σιάτρας, Λάκης Χαλκιάς, Κωχ Μαρίζα, Χρυσόστομος Μητροπάνος, Γιάννης Βάρδας, Δημήτρης Κώτσικας, Κατερίνα Ζάκκα, Μιχάλης και Γιώργος Ζωγραφίδης, Γιάννης Κλαδάκης, πρωτοπρεσβ. Χρήστος Κυριακόπουλος, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Νίκος Φιλιππίδης, Κώστας Φιλιππίδης, Γιάννης Λεντάκης, και η ομάδα ριζίτικου τραγουδιού «Αμαριώτικη Παρέα» πραγματοποίησαν συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής (29 και 30 Μαρτίου)  και στο Θέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ (31 Μαρτίου).

     Κατά την συναυλία της 31 Μαρτίου στο κινηματοθέατρο ΑΚΡΟΠΟΛ το Κέντρο Λαογραφίας τίμησε την Δόμνα Σαμίου και Χρόνη Αηδονίδη για τη σημαντική προσφορά τους στο δημοτικό τραγούδι. Το τιμητικό Δίπλωμα παρέδωσε στους δύο τιμωμένους η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Μαίη Παπούλια, η οποία παρακολούθησε όλο το μεγάλης διάρκειας πρόγραμμα.

     Επισυνάπτεται αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων

«Απόσπασμα από την βράβευση της Δόμνας Σαμίου και του Χρόνη Αηδονίδη από το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κατά την εκδήλωση στο Θέατρο «Ακροπόλ», 31 Μαρτίου 2008, στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Δημοτική μουσική και σύγχρονη δημιουργία». Το τιμητικό Δίπλωμα παρέδωσε στους δύο τιμωμένους η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Μαίη Παπούλια και η διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας, κ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη».