Text Resize

-A A +A

Δείτε το Δελτίο Τύπου
Δείτε την πρόσκληση του Συνεδρίου 
Δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου
Δείτε τις περιλήψεις ανακοινώσεων
Δείτε τις Οδηγίες προς τους συγγραφείς για την έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου (Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης κειμένων 2 Μαΐου 2011)

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο
Λαϊκός πολιτισμός και έντεχνος λόγος (Ποίηση - Πεζογραφία - Θέατρο)
Αθήνα (8 - 12 Δεκεμβρίου 2010)

    Το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο Λαϊκός πολιτισμός και έντεχνος λόγος (Ποίηση - Πεζογραφία - Θέατρο) που οργανώθηκε στην Αθήνα (8 - 12 Δεκεμβρίου 2010) από το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας ολοκλήρωσε τις εργασίες του με μεγάλη επιτυχία. Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος περίπου 120 σύνεδροι από την Ελλάδα και το Εξωτερικό (Αμερική, Αγγλία, Ιταλία, Γεωργία, και άλλες χώρες), οι οποίοι προέρχονταν από όλους τους συγγενείς, με το θέμα του συνεδρίου, επιστημονικούς κλάδους, λαογραφία, ανθρωπολογία, κοινωνιολογία, φιλολογία, θεατρολογία, κ.λπ.. Το Συνέδριο παρακολούθησαν επίσης ως ακροατές καθηγητές Πανεπιστημίων, ερευνητές από διάφορα Ερευνητικά Κέντρα, καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, δάσκαλοι και φοιτητές. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία στο ακροατήριο του συνεδρίου γνωστών λογοτεχνών-συγγραφέων (Ζυράννα Ζατέλη, Ισμήνη Καπάνταη, Ανδρέας Μήτσου).

    Οι εργασίες του συνεδρίου αναπτύχθηκαν σε τρεις παράλληλες συνεδρίες, στις οποίες έγιναν ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις και δημιουργικές συζητήσεις που αφορούσαν τη σχέση του λαϊκού πολιτισμού με την έντεχνη δημιουργία.

    Η τελετή έναρξης του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών - Ανατολική Αίθουσα. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, ο Επόπτης του Κέντρου Λαογραφίας κ. Πάνος Λιγομενίδης και ο ακαδημαϊκός κ. Θανάσης Βαλτινός. Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με την εναρκτήρια ομιλία της Διευθύντριας του Κέντρου Λαογραφίας κας Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη.

    Την τελετή έκλεισε με τη συμμετοχή του ο γνωστός καλλιτέχνης-μουσικός Παντελής Θαλασσινός, ο οποίος ερμήνευσε δημοτικά και δικά του τραγούδια.

    Οι ανακοινώσεις του συνεδρίου ξεκίνησαν την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου και συνεχίστηκαν μέχρι την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, ημέρα κατά την οποία πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του συνεδρίου, Συμπόσιο αφιερωμένο στον ακαδημαϊκό και επιφανή λογοτέχνη Ζαχαρία Παπαντωνίου. Το Συμπόσιο παρακολούθησαν και πολλοί Ευρυτάνες.

    Εξέχουσα στιγμή του συνεδρίου ήταν η συζήτηση με θέμα «Λαϊκός πολιτισμός και έντεχνος λόγος: σχέση ζωής» που διηύθυνε ο ακαδημαϊκός Θανάσης Βαλτινός και στην οποία συμμετείχαν ο ποιητής Μιχάλης Γκανάς, ο δοκιμιογράφος, διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία Σταύρος Ζουμπουλάκης και ο ποιητής-δοκιμιογράφος Δημ. Κοσμόπουλος. Τη συζήτηση παρακολούθησε με ενδιαφέρον πολυπληθές ακροατήριο και έγιναν σχετικές ερωτήσεις και παρεμβάσεις. 

    Η διεξαγωγή του συνεδρίου συμπληρώθηκε από παράλληλες εκδηλώσεις, οι οποίες σχολίαζαν με τον τρόπο τους το θέμα που πραγματευόταν το Συνέδριο, όπως:

α) Έκθεση με τίτλο «Απ’ τα ψηλά βουνά στην Ακαδημία Αθηνών», αφιερωμένη στον επιφανή λογοτέχνη και ακαδημαϊκό Ζαχαρία Παπαντωνίου. Στη διάρκεια της έκθεσης οι σύνεδροι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για γνωστές και άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του, καθώς επίσης να δουν ορισμένες από τις πρώτες εκδόσεις των έργων του που προέρχονται από τη Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών.
β) Κινηματογραφική παράσταση κατά την οποία προβλήθηκε η εξαιρετική ταινία Οι σφουγγαράδες (1960) σε σκηνοθεσία του Μάνου Ζαχαρία (ελεύθερη διασκευή του διηγήματος του Ν. Κάσδαγλη «Ο Μηχανικός»). Οι σύνεδροι είχαν τη σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη συγκεκριμένη ταινία, καθώς αυτή, λόγω ιδιαιτέρων συνθηκών, έχει προβληθεί στην Ελλάδα ελάχιστες φορές, αλλά και να ακούσουν το σκηνοθέτη να μιλά για αυτήν.
γ) Μουσική παράσταση με τίτλο «Τα δυο φεγγάρια» στην οποία συμμετείχαν παιδιά από σχολεία της πρωτοβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης και η εφηβική και νεανική χορωδία του Συλλόγου ΕΛ.ΚΕ.ΛΑ.Μ. Συνόδευαν οι μουσικοί και τραγουδιστές: Κυριάκος Καραμπερόπουλος, Δημήτρης Σινάνογλου, Αθηνά Τασούλα. Επρόκειτο για μια συγκινητική προσπάθεια των παιδιών, η οποία, εκτός των άλλων, έδωσε και την ευκαιρία στους συνέδρους να δουν πώς η πρωτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση προσλαμβάνει τη σχέση του λαϊκού πολιτισμού με τη λόγια δημιουργία.

    Οι σύνεδροι είχαν επίσης την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση «Του κόσμου τα τάματα» (διάρκεια έκθεσης 2-22 Δεκεμβρίου 2010), η οποία ήταν αφιερωμένη στα λατρευτικά αφιερώματα. Ήταν βασισμένη στη μεγάλη συλλογή αφιερωμάτων του Νίκου Παπαγεωργίου και συμπληρωματικά αντικείμενα από: το Μουσείο Συλλογής NOBEL, το Εβραϊκό Μουσείο και το Μουσείο Καντακουζηνού. Η έκθεση ήταν πλαισιωμένη με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από το θέμα.
Τα επιστημονικά αποτελέσματα του συνεδρίου θα μπορέσει κάποιος να τα αξιολογήσει με την ανάγνωση των Πρακτικών, τα οποία επιθυμούμε και ελπίζουμε να εκδοθούν σύντομα στη σειρά των Δημοσιευμάτων του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

    Εκτός όμως από το καθαρά επιστημονικό μέρος παράλληλα το Συνέδριο προσέφερε στους συνέδρους ένα περιβάλλον διευρυμένης επιστημονικής κοινότητας, στο οποίο είχαν τη δυνατότητα να συναντηθούν μεταξύ τους, να γνωριστούν προσωπικά, να ανταλλάξουν σκέψεις και να αναπτύξουν τη συναδελφικότητα. Αυτή η επικοινωνιακή πλευρά του συνεδρίου για να εκτιμηθεί ακόμη περισσότερο, και στις σωστές της διαστάσεις, πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το Συνέδριο έδωσε τη σπάνια ευκαιρία στους συναδέλφους, και ιδιαίτερα τους νέους, να συναντηθούν με άλλους διαφορετικών επιστημονικών κλάδων και να βρουν, σε εποχές διεπιστημονικότητας, τα κοινά ενδιαφέροντά τους.

 

3η Εγκύκλιος (τελευταία)

Οργάνωση Επιστημονικού Συνεδρίου
Λαϊκός πολιτισμός και έντεχνος λόγος (ποίηση – πεζογραφία – θέατρο)
Αθήνα, 8-12 Δεκεμβρίου 2010

Αγαπητοί σύνεδροι
Βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της προετοιμασίας για το συνέδριο, το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 8 έως 12 Δεκεμβρίου 2010.

Τόπος διεξαγωγής του Συνεδρίου
Οι τόποι όπου θα γίνουν οι συνεδρίες είναι:

  • Ακαδημία Αθηνών (Κεντρικό Μέγαρο-Ανατολική Αίθουσα)
    Πανεπιστημίου 28
  • Αρχαιολογική Εταιρεία
    Πανεπιστημίου 22

Ημερομηνίες
Οι ημερομηνίες εξακολουθούν να παραμένουν όπως ορίστηκαν από την πρώτη Εγκύκλιο (8-12 Δεκεμβρίου 2010). Παρακαλούμε να έχετε υπόψη ότι η ημέρα εγγραφής στο συνέδριο είναι Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010 και ώρες 11.00-16.00. Για τις υπόλοιπες ημέρες του Συνεδρίου οι ώρες λειτουργίας της Γραμματείας θα είναι αυτές του Συνεδρίου. Η τελετή έναρξης πρόκειται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ενώ το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με αποχαιρετιστήρια δεξίωση 12  Δεκεμβρίου 2010 το μεσημέρι (14.00).

Ανακοινώσεις
Στο συνέδριο έχουν προγραμματιστεί για να πραγματοποιηθούν 114 ανακοινώσεις σε παράλληλες συνεδρίες, ενώ σε μία Ολομέλεια του Συνεδρίου θα υπάρξει Στρογγυλό Τραπέζι, στο οποίο θα λάβουν μέρος σύγχρονοι Έλληνες λογοτέχνες για να καταθέσουν την άποψή τους. Την τελευταία ημέρα και στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί, με συνδιοργανωτή την Πανευρυτανική Ένωση, Συμπόσιο αφιερωμένο στον επιφανή λογοτέχνη-Ακαδημαϊκό Ζαχαρία Παπαντωνίου.

Διάρκεια ανακοινώσεων
Σύμφωνα με την 1η εγκύκλιο οι ανακοινώσεις δε θα πρέπει να ξεπερνούν τα 20΄ λεπτά. Για τις ανακοινώσεις που θα εκφωνηθούν την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου στο Συμπόσιο Ζαχαρίας Παπαντωνίου έχει ορισθεί χρόνος 15΄ λεπτών, προκειμένου να διευκολυνθούν στην αναχώρησή τους οι συνάδελφοι που έχουν έρθει από μακριά. Στο τέλος κάθε συνεδρίας έχει προβλεφθεί ανάλογος χρόνος για συζήτηση.

Παρακαλούμε τους αξιότιμους συνέδρους να διευκολύνουν την ομαλή διεξαγωγή του Συνεδρίου φροντίζοντας ώστε να μην υπερβούν τον προβλεπόμενο χρόνο ομιλίας.

Εκφώνηση ανακοινώσεων με υποστήριξη Power Point
Το συνέδριο παρέχει τη δυνατότητα στου ομιλητές, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν, να χρησιμοποιήσουν Power Point. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τους σχετικούς τεχνικούς περιορισμούς που έχουν ήδη αναφερθεί στη δεύτερη Εγκύκλιο. Επίσης οι συνάδελφοι που πρόκειται να χρησιμοποιήσουν στην παρουσίασή τους Power Point, παρακαλούνται να έρθουν από νωρίς σε συνεννόηση με τον τεχνικό υπεύθυνο της αίθουσας ή με τον εθελοντή βοηθό προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα συμβατότητας του λογισμικού που χρησιμοποιούν με το αντίστοιχο του υπολογιστή του Συνεδρίου.  

Πρόεδροι συνεδριάσεων
Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του Συνεδρίου εναπόκειται στου Προέδρους των συνεδριών. Παρακαλούνται οι συνάδελφοι που θα αναλάβουν το ρόλο του Προέδρου να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα του Προγράμματος. Μια υπέρβαση του χρονοδιαγράμματος πιθανόν να στερήσει από κάποιο σύνεδρο τη δυνατότητα να παρακολουθήσει κάποια ανακοίνωση που θα γίνεται εκείνη τη στιγμή σε άλλη παράλληλη συνεδρία.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Συνεδρίου έχουν εμπλουτιστεί με πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει:

Κινηματογραφική παράσταση κατά την οποία θα προβληθεί η ταινία Οι σφουγγαράδες (1960) σε σκηνοθεσία του Μάνου Ζαχαρία. Πρόκειται για ελεύθερη διασκευή του διηγήματος του Ν. Κάσδαγλη «Ο Μηχανικός» από τον Γιώργο Σεβαστίκογλου.

Μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο «Με δυο φεγγάρια στην καρδιά». Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Δημήτρη Ν. Παπακωνσταντίνου. Στόχος της είναι να αναδείξει νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες που σχετίζονται ποικιλοτρόπως με το λαϊκό μας πολιτισμό αλλά και να διερευνήσει εναλλακτικούς τρόπους ερμηνείας του παραδομένου πολιτισμικού θησαυρού της ελληνικής παράδοσης σε ένα νέο πλαίσιο.

Μουσικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης και λήξης του Συνεδρίου. Κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης του Συνεδρίου ο γνωστός καλλιτέχνης-μουσικός Παντελής Θαλασσινός πρόκειται να ερμηνεύσει τραγούδια δικά του και από την ελληνική μουσική παράδοση. Επίσης κατά την τελετή λήξης του Συνεδρίου πρόκειται να παρουσιασθούν μελοποιήσεις έργων σύγχρονων Ελλήνων ποιητών από τον συνθέτη-μουσικό της Λυρικής Σκηνής, δρα Νίκο Ξανθούλη.

Ηλεκτρονικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου
Το ηλεκτρονικό Πρόγραμμα του Συνεδρίου θα αναρτηθεί σύντομα στο διαδικτυακό τόπο του Κέντρου Λαογραφίας.

Παράλληλα θα αναρτηθούν στον ίδιο τόπο και οι Περιλήψεις των ανακοινώσεων του Συνεδρίου. Προηγουμένως θα σας έχει αποσταλεί το Πρόγραμμα σε μια προκαταρκτική μορφή προκειμένου να ελέγξετε την ορθότητα της εγγραφή σας. Για οποιαδήποτε σχετική επισήμανση παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αμέσως στη διεύθυνση:
gvozikas@academyofathens.gr

Πρακτικά Συνεδρίου
Πρόθεση της Οργανωτικής Επιτροπής είναι η έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου σε όσο το δυνατόν πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Για το ζήτημα αυτό θα σας αποσταλεί ειδική εγκύκλιος αμέσως μετά τη λήξη του συνεδρίου με σχετικές οδηγίες συγγραφής. Ωστόσο εάν κάποιος συνάδελφος έχει έτοιμη την ανακοίνωσή του μπορεί να την καταθέσει. Υπεύθυνος κος Βοζίκας.

Καλή αντάμωση στο Συνέδριο!

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου
Πρόεδρος: Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη
Γραμματέας: Γεώργιος Βοζίκας
Ταμίας: Ιωάννης Καραχρήστος
Μέλη: Ευάγγελος Καραμανές, Ζωή Μάργαρη, Πάρης Ποτηρόπουλος,
Κυριακή Χρυσού, Λουΐζα Καραπιδάκη, Αφροδίτη Σαμαρά.

Επικοινωνία
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας
Ηπίτου 3, 10557 Αθήνα

Τηλ.: +30 210 3318042, +30 210 3664751
Fax: +30 210 3313418, +30 210 3664735
Email: keel@academyofathens.gr

2η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Οργάνωση Επιστημονικού Συνεδρίου
Λαϊκός πολιτισμός και έντεχνος λόγος (ποίηση – πεζογραφία – θέατρο)
Αθήνα, 8-12 Δεκεμβρίου 2010

Αγαπητοί σύνεδροι

Ευχαριστούμε για τη μεγάλη συμμετοχή σας στο συνέδριο, το οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 8 έως 12 Δεκεμβρίου 2010.

Μέχρι τώρα έχουν εξεταστεί όλες οι Περιλήψεις που έχουν υποβληθεί και πρέπει να έχετε ήδη λάβει μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ενημέρωση σχετικά με την έγκριση της Περίληψής σας. Σε περίπτωση που δεν την έχετε λάβει παρακαλούμε να μας ενημερώσετε αμέσως στη διεύθυνση: gvozikas@academyofathens.gr

Τόπος διεξαγωγής του συνεδρίου
Οι τόποι όπου θα γίνουν οι συνεδρίες είναι:

  • Ακαδημία Αθηνών (Κεντρικό Μέγαρο-Ανατολική Αίθουσα)
    Πανεπιστημίου 28
  • Αρχαιολογική Εταιρεία
    Πανεπιστημίου 22

Ημερομηνίες
Παρακαλούμε να έχετε υπόψη ότι η ημέρα εγγραφής στο συνέδριο είναι 8 Δεκεμβρίου 2010. Η τελετή έναρξης πρόκειται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ενώ το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με αποχαιρετιστήρια δεξίωση 12  Δεκεμβρίου 2010 το μεσημέρι.

Τεχνική υποδομή
Για την αποφυγή ασυμβατότητας μεταξύ των λειτουργικών συστημάτων, όσοι σύνεδροι προτίθενται να συνοδεύσουν την ανακοίνωσή τους με κάποια εφαρμογή από το Microsoft Office (PowerPoint, Word, Excel κ.λπ.) παρακαλούνται να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα Microsoft Office 2003. Για τυχόν χρησιμοποίηση οποιασδήποτε άλλης λογισμικής εφαρμογής εκτός του Microsoft Office παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας.
 
Εκθέσεις
Κατά τη διάρκεια των ημερών του συνεδρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί από το Κέντρο Λαογραφίας, με τη συνεισφορά της Πανευρυτανικής Ένωσης, έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Ζαχαρία Παπαντωνίου. Η έκθεση θα βρίσκεται στο Κεντρικό Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών και σας καλούμε να την επισκεφθείτε.

Επίσης το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών οργανώνει στο χώρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης έκθεση με θέμα τα λατρευτικά αφιερώματα. Η έκθεση περιλαμβάνει αφιερώματα απ’ όλο τον κόσμο καθώς και έργα σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από τα λατρευτικά αναθήματα. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 9 Δεκεμβρίου.

Πρόγραμμα - ενημέρωση
Στο προσεχές διάστημα πρόκειται να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Κέντρου Λαογραφίας το προκαταρκτικό Πρόγραμμα του συνεδρίου. Παρακαλούμε να είστε σε επαφή για συνεχή και άμεση ενημέρωση: http://www.kentrolaografias.gr

Σας περιμένουμε στο συνέδριο.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου

Πρόεδρος: Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη
Γραμματέας: Γεώργιος Βοζίκας
Ταμίας: Ιωάννης Καραχρήστος
Μέλη: Ευάγγελος Καραμανές, Ζωή Μάργαρη, Πάρης Ποτηρόπουλος, Κυριακή Χρυσού, Λουΐζα Καραπιδάκη, Αφροδίτη Σαμαρά.

Επικοινωνία
Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας
Ηπίτου 3
10557 Αθήνα

Τηλ.: +30 210 3318042, +30 210 3664751
Fax: +30 210 3313418, +30 210 3664735
Email: keel@academyofathens.gr

 

1η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Οργάνωση Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα:
Λαϊκός πολιτισμός και έντεχνος λόγος (ποίηση – πεζογραφία – θέατρο)

     Tο Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, μετά την πραγματοποίηση του Διεθνούς Συνεδρίου «Δημοτική μουσική και σύγχρονη δημιουργία» (Μάρτιος 2008 - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) διοργανώνει Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: «Λαϊκός πολιτισμός και έντεχνος λόγος (ποίηση – πεζογραφία – θέατρο)».

     Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 8 μέχρι 12 Δεκεμβρίου του 2010.

     Στόχος του Συνεδρίου είναι η μελέτη και ανάδειξη των σχέσεων του λαϊκού πολιτισμού με την έντεχνη δημιουργία. Απώτερος σκοπός είναι, μέσα από μια συνολική προσέγγιση του λαϊκού πολιτισμού (προφορική παράδοση, ήθη-έθιμα, κοινωνική οργάνωση, κοσμοθεωρία), η πρόκληση ενός ανανεωμένου ενδιαφέροντος για την επικοινωνία της Λαογραφίας με τη Λογοτεχνία και τις μεταξύ τους οφειλές. Ενδεικτικά, θέματα τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πεδίο προβληματισμού:

  • Ο Ν. Γ. Πολίτης και η ηθογραφία
  • Λαογραφία και Λογοτεχνία. Συγκλίσεις - αποκλίσεις
  • Έλληνες λαογράφοι και λογοτέχνες
  • Λαϊκές αφηγήσεις και λογοτεχνία
  • Λαϊκές και λόγιες αφηγηματικές δομές
  • Πολιτισμικά αρχέτυπα και λογοτεχνικά μοτίβα
  • Δρώμενα και θέατρο
  • Δημοτική και λόγια ποίηση
  • Λαϊκός πολιτισμός και χρηστικά κείμενα

Οι Θεματικές Ενότητες του Συνεδρίου είναι:

  1. Λαογραφία και Λογοτεχνία (παρελθόν, παρόν και μέλλον)
  2. Λαογραφία και Ποίηση
  3. Λαογραφία και Πεζογραφία
  4. Λαογραφία και Θέατρο
  5. Λαογραφία και άλλα κείμενα (απομνημονεύματα, αυτοβιογραφίες, επιστολές, ρεπορτάζ, δοκίμιο κ.λπ.)

      Τιμητική, Επιστημονική & Οργανωτική Επιτροπή
     Στο πλαίσιο του Συνεδρίου προγραμματίζονται και διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις για τις οποίες θα ενημερωθείτε εγκαίρως.

Υποβολή συμμετοχής
Εάν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στο Συνέδριο θα πρέπει να μας αποστείλετε συμπληρωμένο το συνημμένο έντυπο εγγραφής μέχρι 31 Μαρτίου 2010, στη διεύθυνση:
e-mail: keel@academyofathens.gr
fax: +30 210 3313418 / +30 210 3664735
Συμβατικό ταχυδρομείο: Συνέδριο για τη Λαογραφία και Λογοτεχνία Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
Ηπίτου 3 – Αθήνα 10557

Υποβολή Περιλήψεων
Εάν προτίθεστε να λάβετε μέρος στο Συνέδριο με ανακοίνωση θα πρέπει να μας αποστείλετε την περίληψη της ανακοίνωσης μέχρι 31 Μαΐου 2010. Το κείμενο της περίληψης θα πρέπει να είναι έως 300 λέξεις. Σημειωτέον ότι η έκταση της εισήγησης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 20' λεπτά παρουσίασης προκειμένου να υπάρχει χρόνος και για συζήτηση.
Θα ενημερωθείτε για την έγκριση της υποβολής σας για συμμετοχή έως 30 Ιουνίου.

     Παρακαλούμε κατά την υποβολή της συμμετοχής σας να υποδείξετε τη Θεματική Ενότητα στην οποία επιθυμείτε να ενταχθεί η παρουσίασή σας.
Η υποβολή των περιλήψεων μπορεί να γίνει στη διεύθυνση:
e-mail: keel@academyofathens.gr
fax: +30 210 3313418 / +30 210 3664735
Συμβατικό ταχυδρομείο: Συνέδριο για τη Λαογραφία και Λογοτεχνία
Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
Ηπίτου 3 – Αθήνα 10557

Ενημέρωση
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Γεώργιος Βοζίκας
Τηλ.: 210 3664757
e-mail: gvozikas@academyofathens.gr

Γραμματεία
Τηλ.: 210 3318042 και 210 3664751
e-mail: keel@academyofathens.gr

Με τιμή
Για την Οργανωτική Επιτροπή

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΟΛΥΜΕΡΟΥ – ΚΑΜΗΛΑΚΗ
Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας