Text Resize

-A A +A

     Την καταγραφή των λαογραφικών φαινομένων άρχισε πριν από έναν περίπου αιώνα ο ιδρυτής της Λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης. Η «Ύλη Πολίτου» αποτελεί την πρώτη συλλογή χειρογράφων του Κέντρου.

     Έκτοτε έχει συγκροτηθεί ο θησαυρός των χειρογράφων, ο οποίος εμπλουτίζεται συνεχώς με τις τακτικές ή «επ’ ευκαιρία» αποστολές των ερευνητών του Κέντρου για επιτόπια έρευνα, με ετήσιους διαγωνισμούς συλλογής υλικού, με ειδικά ερωτηματολόγια αλλά και με προσφορά στοιχείων από φίλους της Λαογραφίας.

     Οι ολιγάριθμοι συντάκτες/ερευνητές που προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο Κέντρο από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα ανταποκρίθηκαν στους πολλαπλούς σκοπούς του, συχνά υπό αντίξοες οικονομικές και υλικοτεχνικές συνθήκες και χωρίς τη βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού και κατέγραψαν τις κατά τόπους εκδηλώσεις του λαϊκού πολιτισμού με συνεντεύξεις, ηχογραφήσεις, φωτογραφήσεις, κινηματογραφήσεις, αποτυπώσεις, συμμετοχική παρατήρηση κ.λπ.

Για την επιτόπια έρευνα το Κέντρο πραγματοποίησε ειδική ημερίδα στο πλαίσιο των εγκαινίων του νέου κτηρίου του στην οδό Ηπίτου 3, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Καρόλου Παπούλια, τον Ιούνιο του 2006. Τα πρακτικά εκδόθηκαν στην Επετηρίδα του (τόμ. 31-32). Επίσης με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων λειτουργίας του (2018) πραγματοποιήθηκε ειδικό συνέδριο όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα των επιτοπίων ερευνών και της αρχειακής ταξινόμησης του λαογραφικού και εθνογραφικού υλικού. Εκδόθηκαν τα Πρακτικά στην γαλλική και αγγλική γλώσσα (2019) όπως και στην ελληνική (Επετηρίδα ΚΕΕΛ, τόμ. 35-35).