Text Resize

-A A +A

     Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα το 15ο συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Λαϊκής Αφηγηματολογικής Έρευνας (21-27 Ιουνίου 2009) με ανακοινώσεις, γόνιμες συζητήσεις και σχετικές με το αντικείμενο εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις βιβλίου, εκθέσεις ζωγραφικής και λαογραφικών θεμάτων, μουσικές και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και δρώμενα. Ο τίτλος του Συνεδρίου είναι «Οι αφηγήσεις στο χώρο και στον χρόνο: μετάδοση και προσαρμογές» (Narratives Across Space and Time: Transmissions and Adaptations). Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

     Η Διεθνής Εταιρεία Λαϊκής Αφηγηματολογικής Έρευνας (ISFNR) είναι μία διεθνής επιστημονική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1959 από επιφανείς μελετητές, μεταξύ των οποίων και ο Γεώργιος Μέγας. Το έργο της αποσκοπεί στην ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας στο γνωστικό πεδίο των λαϊκών διηγήσεων ανά την υφήλιο. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα των μελών της ISFNR καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών κατευθύνσεων στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Σε αυτό περιλαμβάνεται η λαογραφία, η ανθρωπολογία, οι πολιτισμικές σπουδές, η συγκριτική λογοτεχνία, η γλωσσολογία, η ιστορία, η μουσειολογία και η εθνογραφία, πάντοτε σε σχέση με την μελέτη της αφηγηματικότητας. Το Συνέδριο της Εταιρείας φιλοξενείται κάθε τέσσερα χρόνια σε διαφορετική πόλη του κόσμου, με μεγάλη διεθνή συμμετοχή.

     Το 15ο Συνέδριο στην Αθήνα συμπίπτει με τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση της Εταιρείας. Είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία της ISFNR, που η Αθήνα θα φιλοξενήσει το Συνέδριο. Τον Σεπτέμβριο του 1964, η διοργάνωση του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου Λαϊκών Διηγήσεων στην Αθήνα από τον αείμνηστο Γεώργιο Μέγα, θεσμοθέτησε την ίδρυση της ISFNR με την έγκριση του καταστατικού της από τα μέλη του Συνεδρίου.

     Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου έγινε στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσία του υφυπουργού Παιδείας κ. Σπύρου Ταλιαδούρου, εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του Προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών κ. Πάνου Λιγομενίδη, ακαδημαϊκών, του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ασημακόπουλου, του Προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας Αφηγηματολογικής Έρευνας, των συνέδρων από πενήντα χώρες από όλες τις ηπείρους και εκλεκτών καλεσμένων.

     Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Πάνος Λιγομενίδης, ο υφ. Παιδείας κ. Σπ. Ταλιαδούρος ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Αφηγηματολογικής Έρευνας κ. Ulo Valk, ο ακαδημαϊκός κ. Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος. Τους συνέδρους καλωσόρισε η Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη.

     Την εκδήλωση ελάμπρυνε ο Μάριος Φραγκούλης με τραγούδια του Μάνου Χατζηδάκη.

Οι ανακοινώσεις του συνεδρίου ξεκίνησαν την Δευτέρα 22 Ιουνίου το πρωί και συνεχίστηκαν μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουνίου το απόγεμα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου οργανώθηκαν Εκθέσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις:

• Έκθεση βιβλίου στο κεντρικό κτήριο της Ακαδημίας Αθηνών, σχετική με την αφηγηματολογική έρευνα παγκοσμίως τα τελευταία δέκα χρόνια.

• Έκθεση τεκμηρίων για τα πενήντα χρόνια της Εταιρείας Αφηγηματολογικής Έρευνας σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση του ίδιου συνεδρίου το 1964 από την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία με πρόεδρο τότε τον Γεώργιο Μέγα, στο κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών «Κωστής Παλαμάς».

• Έκθεση με μουσικά όργανα και μάσκες από όλο τον κόσμο από την Συλλογή του εθνολόγου Νίκου Παπαγεωργίου στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής και έκθεση του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης με θέμα τον φόβο στα παραμύθια, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό όλο το καλοκαίρι. Λόγω της σύμπτωσης του συνεδρίου με την εορτή του αϊ Γιάννη του Λιοτροπιού (Θερινό Ηλιοστάσιο, Το Γενέσιον του Προδρόμου) έγινε μικρή έκθεση με υλικό (φωτογραφίες, αντικείμενα και βίντεο) για το έθιμο του Κλήδονα και τις Φωτιές του αϊ Γιάννη.

• Επίσης πραγματοποιήθηκαν δύο εξαιρετικές σε ποιότητα και ενδιαφέρον εκδηλώσεις στην Αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» με τη συμμετοχή του μουσικοχορευτικού Τμήματος των Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Λυκείου των Ελληνίδων της Αθήνας. Ο Χρυσόστομος Μητροπάνος και η Βιβή Κανελλάτου τραγούδησαν για το κοινό των 300 και πλέον συνέδρων (από 50 χώρες και από τις πέντε ηπείρους), συνοδεία του μουσικού Γ. Κωτσίνη. 

     Οι σύνεδροι είχαν επίσης την ευκαιρία να ξεναγηθούν ειδικά στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης και να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στους Δελφούς, τις Μυκήνες και μια κρουαζιέρα στα νησιά του Αργοσαρωνικού.

     Τα επιστημονικά αποτελέσματα του συνεδρίου θα αξιολογηθούν με την έκδοση των Πρακτικών, τα οποία θα εκδοθούν στο σύνολό τους στις εκδόσεις του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, όσο πιο γρήγορα συγκεντρωθούν, προκειμένου να δώσουν την πραγματική εικόνα και το ακριβές επιστημονικό βάρος του συνεδρίου. Όμως τα συνέδρια, όπως υπογραμμίζει με σοφία ο αμερικανός καθηγητής Lee Haring, που ήταν μεταξύ των συνέδρων, έχουν ως κύριo χαρακτηριστικό την επικοινωνία. «Collegiability, first and last». H γεύση της συναδελφικότητας, της φιλοξενίας και της ευχάριστης συντροφιάς, που αποτελούν για τα συνέδρια το μεγαλύτερο κέρδος, αποτιμήθηκε θετικά κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, στα γεύματα, στον καφέ, στην επιθυμία να παραμείνουν λίγο περισσότερο μετά τη λήξη του συνεδρίου, να ξανάρθουν οι εκλεκτοί καλεσμένοι ξανά στην Ελλάδα και το κυριότερο να διατηρήσουν την επικοινωνία με το Κέντρο Λαογραφίας.
 
     Στην Γενική Συνέλευση των Μελών της Διεθνούς Εταιρείας Αφηγηματολογικής Έρευνας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα και εξέλεξε το νέο Διοικητικό της Συμβούλιο (στο οποίο εξελέγη ως ταμίας η τ. ερευνήτρια του Κέντρου Λαογραφίας, επίκ. καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Μαριλένα Παπαχριστοφόρου), αναγνώστηκε γραπτή πρόταση της Διευθύντριας του Κέντρου Λαογραφίας Αικατερίνης Πολυμέρου Καμηλάκη, για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών και την επιστροφή των μνημείων της υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς στις χώρες από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί κάτω από ειδικές ιστορικές συνθήκες, όπως συνέβη με τα μνημεία της Ακρόπολης των Αθηνών, στον τόπο τους. Η πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή και θα προωθηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Εξωτερικών καθώς και στα αρμόδια όργανα της UNESCO και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.