Text Resize

-A A +A

Βερόνα (Ιταλία)
25, 26 & 27 Σεπτεμβρίου 2009

Λατρευτικές Εθιμικές Εκδηλώσεις στον Κύκλο του Χρόνου:
Έκθεση Φωτογραφίας & Ημερίδα

Διοργάνωση
Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, Ακαδημία Αθηνών

Το Φεστιβάλ και η Διοργάνωση

      Η Associazione Giochi Antichi (AGA) μέλος του Ιταλικού Δικτύου Λαϊκού Πολιτισμού, ο Τομέας Πολιτισμού & Λαϊκών Παραδόσεων του Δήμου της Βερόνας, και η Περιφέρεια του Βένετο, διοργανώνουν ανελλιπώς από το 2002 στη Βερόνα το Διεθνές Φεστιβάλ Παιχνιδικών Δρωμένων του Δρόμου «Tòcatí». Στο πλαίσιο του εν λόγω Φεστιβάλ που επικεντρώνεται στην παρουσίαση λαϊκών δρωμένων του δρόμου, διοργανώνονται κάθε χρόνο εκτός από τα παιχνιδικά δρώμενα, παραστασιακές επιτελέσεις παραδοσιακής μουσικής και χορού, βιωματικά εκπαιδευτικά εργαστήρια, εκθέσεις, επιστημονικές συναντήσεις και συνέδρια.

      Το φετινό, 7ο Φεστιβάλ, ήταν αφιερωμένο στην Ελλάδα η οποία ως τιμώμενη χώρα έπρεπε να επιμεληθεί την οργάνωση και την παρουσίαση του ελληνικού πολιτισμού. Το δύσκολο έργο της συνδιοργάνωσης με τους ιταλικούς φορείς και του συντονισμού της εθνικής αποστολής ανέλαβε ο Δήμος Νιγρίτας. Η Δήμαρχος κ. Αγγελική Μήκα γνωρίζοντας το έργο του Κέντρου Λαογραφίας απευθύνθηκε σ' αυτό προκειμένου να αναλάβει την επιστημονική υποστήριξη της ελληνικής αποστολής. Έτσι, με την επιστημονική εποπτεία της Διευθύντριας του Κέντρου κ. Αικατερίνης Πολυμέρου-Καμηλάκη σχεδιάσθηκαν και υλοποιήθηκαν δράσεις που φιλοδοξούσαν αφενός να παρουσιάσουν συνθετικά το σύνολο των λαϊκών δρωμένων του ελλαδικού χώρου και αφετέρου να συνδυασθούν με τις παραστασιακές επιτελέσεις των ερμηνευτών της ελληνικής αποστολής που θα αναβίωναν ανάλογα δρώμενα στους δρόμους της Βερόνας.

      Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων θεωρήθηκε ιδανική η συνδυαστική παρουσίαση ελληνικών λαϊκών δρωμένων μέσα από την πραγματοποίηση έκθεσης οπτικού υλικού (σταθερής και κινούμενης εικόνας) από το πλούσιο Αρχείο του Κέντρου και επιστημονικών ανακοινώσεων ερευνητών που θα προσέγγιζαν ερμηνευτικά - αναλυτικά τα δρώμενα. Έτσι, υπό τον τίτλο «Λατρευτικές Εθιμικές Εκδηλώσεις στον Κύκλο του Χρόνου» διοργανώθηκαν σπονδυλωτά η έκθεση φωτογραφίας και η επιστημονική ημερίδα.

Λατρευτικές Εθιμικές Εκδηλώσεις στον Κύκλο του Χρόνου:
Η Έκθεση Φωτογραφίας

      Η έκθεση, βασισμένη στο λαϊκό εορτολόγιο και τις εθιμικές εκδηλώσεις που συνδέονται με αυτό, οργανώθηκε σε τέσσερα σπονδυλωτά μέρη που ακολουθούν τις τέσσερις εποχές του χρόνου: Φθινόπωρο, Χειμώνας, 'Ανοιξη, Καλοκαίρι. Επιλεγμένο οπτικό υλικό από το Φωτογραφικό Αρχείο του Κέντρου με την υποστήριξη ανάλογων επιστημονικών, επεξηγηματικών κειμένων, παρουσιάζει θεματικά εορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας.

      Έτσι, προσεγγίζει ερμηνευτικά - αναλυτικά δρώμενα της λαϊκής λατρείας τα οποία παράλληλα με τη λατρευτική και πανηγυρική τους φυσιογνωμία ενέχουν λειτουργικό χαρακτήρα για τη ζωή των μελών της κάθε κοινότητας. Το οπτικό υλικό παρουσιάζει λαϊκά δρώμενα που επιτελούνται ακόμα και σήμερα στη σύγχρονη Ελλάδα δίνοντας στους τελεστές τους την ευκαιρία για εργασιακές και οικονομικές επαφές, σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο, ενώ παράλληλα ενδυναμώνουν και αναζωογονούν τα πολιτισμικά δίκτυα επικοινωνίας.

      Τα εγκαίνια της εν λόγω έκθεσης που αποτέλεσαν και την έναρξη του Φεστιβάλ Tòcatí πραγματοποιήθηκαν την 24η Σεπτεμβρίου 2009 στον ιερό ναό του Chiostro di S. Giorgetto, στην Piazza S. Anastasia και αποτέλεσαν την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ.

      Σε αυτά παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας του Veneto, του Δήμου Verona, η κ. Τριανταφυλλίδου από το Ελληνικό Προξενείο της Βενετίας, ο Αρχιμανδρίτης Θεοφύλακτος Βίτσος από την Ορθόδοξη Εκκλησία του Μιλάνου, ο Πρόεδρος της τράπεζας «Banca Popolare di Verona» και πλήθος κόσμου.

      Για τη διάχυση των στόχων της έκθεσης προγραμματίστηκε η επιμέλεια και η αναπαραγωγή τρίγλωσσων (ελληνικά – αγγλικά – ιταλικά) ανατυπώσεων σχετικών επιστημονικών κειμένων και εκδόθηκε λεύκωμα με αντιπροσωπευτικό δείγμα των φωτογραφιών της έκθεσης. Το πληροφοριακό υλικό διανεμήθηκε δωρεάν στους επισκέπτες της Έκθεσης οι οποίοι ξεπέρασαν τους 3.000 αναδεικνύοντάς την σε σημαντική εκδήλωση του Φεστιβάλ.

Συντελεστές της Έκθεσης
Οργάνωση: Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
Επιστημονική υπεύθυνη – συντονισμός: Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη, Διευθύντρια Κ.Ε.Ε.Λ.
Επιμέλεια –οργάνωση: Ζωή Ν. Μάργαρη, Ερευνήτρια Κ.Ε.Ε.Λ.
Κείμενα: Αικατερίνη Πολυμέρου - Καμηλάκη, Διευθύντρια Κ.Ε.Ε.Λ., Ευάγγελος Καραμανές, Ερευνητής Κ.Ε.Ε.Λ., Ελένη Ψυχογιού, Ερευνήτρια Κ.Ε.Ε.Λ., Ζωή Ν. Μάργαρη, Ερευνήτρια Κ.Ε.Ε.Λ.
Επιλογή – Επεξεργασία Ηχητικού Υλικού: Ζωή Αναγνωστοπούλου, Επιστημονική Συνεργάτις Κ.Ε.Ε.Λ.
Επεξεργασία Οπτικού Υλικού: Κλεοπάτρα – Μελίτα Φατούρου, Επιστημονική Συνεργάτις Κ.Ε.Ε.Λ.
Μετάφραση: Βασιλική Χρυσανθοπούλου Ερευνήτρια Κ.Ε.Ε.Λ., Andrew Farrington Λέκτορας, Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Λατρευτικές Εθιμικές Εκδηλώσεις στον Κύκλο του Χρόνου:
Η Ημερίδα

Με την επιστημονική επιμέλεια και το συντονισμό της Διευθύντριας του Κέντρου, κ. Πολυμέρου - Καμηλάκη αποφασίσθηκε το Κέντρο να αντιπροσωπεύσουν οι ερευνήτριες Ελένη Ψυχογιού και Ζωή Μάργαρη.

Η κ. Ψυχογιού πραγματοποίησε εισήγηση με τίτλο «Αποκριάτικα δρώμενα του δρόμου στη σύγχρονη Ελλάδα στο πλαίσιο του κύκλου του χρόνου και του μύθου» και η κ. Μάργαρη ανακοίνωση με τίτλο «Ιερά παίγνια - Τελετουργικά αθύρματα: Η εθιμική πολιτισμική ενσωμάτωση του χρόνου». Η ημερίδα που έτυχε ευρείας προβολής αποτέλεσε αφορμή για την υποβολή πολλών προτάσεων συνεργασίας.