Text Resize

-A A +A

     Την Παρασκευή, 3 Απριλίου 2009, στην Ανατολική αίθουσα του Μεγάρου της Ακαδημίας Αθηνών (Πανεπιστημίου 28) πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Έργου «Ανάπτυξη Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης του Λαϊκού Πολιτισμού» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».
Υπεύθυνος για το έργο ήταν ο ακαδημαϊκός Νικόλαος Ματσανιώτης, Γεν. Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και την επιστημονική ευθύνη του είχε η Διευθύντρια του Κέντρου Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη.

     Το Αρχείο του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών (Λαογραφικόν Αρχείον, από την ίδρυσή του το 1918 έως το 1966) περιλαμβάνει, όπως είναι γνωστό, πλούσιο πρωτογενές ανέκδοτο και έντυπο λαογραφικό υλικό αλλά και μουσικές καταγραφές και ηχογραφήσεις, φωτογραφίες και κινηματογραφήσεις, για τον πνευματικό και υλικό βίο στο πλαίσιο του παραδοσιακού πολιτισμού από τα τέλη του 19ου αιώνα.
 
     Στα πλαίσια του έργου «Ανάπτυξη Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης του Λαϊκού Πολιτισμού» ψηφιοποιήθηκε το Αρχείο Χειρογράφων του Κέντρου, αποδελτιωμένο χειρόγραφο υλικό, φωτογραφίες και ηχητικές καταγραφές μουσικού υλικού και οι τόμοι της Επετηρίδας του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, επιστημονικόν περιοδικόν του Κέντρου. Συνολικά ψηφιοποιήθηκαν ένα εκατομμύριο περίπου τεκμήρια. Παράλληλα αναπτύχθηκε υποδομή για την εκτέλεση εργασιών ψηφιοποίησης με την απόκτηση εξοπλισμού και σχετικό λογισμικό που διευκολύνει την πρόσβαση στο πρωτογενές υλικό.

     Αναπτύχθηκαν επίσης δύο εφαρμογές πολυμέσων (DVD) όπου παρουσιάζονται οι δραστηριότητες του Κέντρου Λαογραφίας και θέματα του λαϊκού πολιτισμού, προϊόντα της μακρόχρονης συλλεκτικής και ερευνητικής εργασίας του Κέντρου. Συγκεκριμένα, στην πρώτη εφαρμογή παρουσιάζεται ψηφιοποιημένο υλικό για το λαϊκό εορτολόγιο, τον Λαογραφικό Aτλαντα των γεωργικών εργαλείων και των πυρών μαζί με σχετικά επιστημονικά κείμενα. Η δεύτερη εφαρμογή, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, στοχεύει στην εξοικείωση των μαθητών με τα θέματα του λαϊκού πολιτισμού μέσα από την αναφορά σε συγκεκριμένους οικισμούς του ελληνικού χώρου στους οποίους εργάστηκαν ερευνητές του Κέντρου. Δημιουργήθηκε Ιστοσελίδα για την καλύτερη προβολή του ερευνητικού έργου του Κέντρου και την διευκόλυνση της πληροφόρησης και πρόσβασης του κοινού.

     Στόχος του έργου ήταν η παραγωγή ενός εύχρηστου πληροφοριακού προϊόντος για την ερευνητική επιστημονική κοινότητα και η ανάπτυξη και προσφορά ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους ερευνητές αλλά και όλους τους ενδιαφερομένους πολίτες.

     Από τον σχεδιασμό του προβλέπεται η δυνατότητα αξιοποίησής του σε μελλοντικές εφαρμογές στο πλαίσιο μια δυναμικής διαδικασίας που επιτρέπει παρεμβάσεις, βελτιώσεις και επικαιροποίηση στο ψηφιακό απόθεμα και στον τρόπο πρόσβασης σ’ αυτό από τους ερευνητές / δημιουργούς των σχετικών λογισμικών.

     Στο πλαίσιο αυτό, οι εργασίες ψηφιοποίησης, οι νέες αποτελεσματικές μέθοδοι διατήρησης και προστασίας του Αρχείου που εφαρμόστηκαν και οι αποτελεσματικοί μηχανισμοί διευκόλυνσης της πρόσβασης σε αυτό είχαν στόχο την προβολή του πολιτιστικού αποθέματος του Λαϊκού Πολιτισμού. Παράλληλα εκτιμάται ότι οι καινοτόμες πρακτικές προβολής του Αρχείου θα συμβάλουν στην υποβοήθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου.