Text Resize

-A A +A

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα «Διαβατήρια ευετηρικά δρώμενα. Παλαιές μορφές - Σύγχρονοι προβληματισμοί - Νέες ερμηνείες» που συνδιοργάνωσαν το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο Δημοτικός Οργανισμός Θήβας και ο Παραδοσιακός Σύλλογος του Βλάχικου Γάμου Θήβας στη Θήβα το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011.

 

Διττός σκοπός της Ημερίδας, ήταν η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που αφορούν τα διαβατήρια ευετηρικά δρώμενα στην σύγχρονη «επιτελούμενη» εκδοχή τους και η προσέγγισή τους υπό το πρίσμα των σύγχρονων πρακτικών/διαχειριστικών ζητημάτων, αξιοποίησης και προβολής τους. Μέσα από τις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις παραδειγματικών μελετών λαϊκών ευετηρικών δρωμένων που επιτελούνται σήμερα σε διάφορες πόλεις και κωμοπόλεις της Ελλάδας τις οποίες πραγματοποίησαν οι ομιλητές, τέθηκαν οι βασικοί προσανατολισμοί για την πολυπαραγοντική προσέγγισή τους. Τις εισηγήσεις παρακολούθησε με ενδιαφέρον πολυπληθές ακροατήριο το οποίο έθεσε σχετικές ερωτήσεις και κατέθεσε προσωπικές απόψεις. Ακολούθησε δημιουργική συζήτηση για τη σύγχρονη λειτουργία, τέλεση και διαχείριση των δρωμένων στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία στην οποία συμμετείχαν ενεργά ομιλητές και ακροατές, μέλη της τοπικής κοινότητας.

Εξέχουσα στιγμή του συνεδρίου αποτέλεσε η προβολή της ταινίας «Καλόγερος, ένα θρακικό ευετηρικό δρώμενο» (καταγραφή, επεξεργασία του Γ. Αικατερινίδη τ. Διευθ. Ερευνών του Κέντρου Λαογραφίας) από το Κινηματογραφικό Τμήμα του Κέντρου Λαογραφίας, που ανέδειξε την διαχρονική πορεία τους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συστηματικών καταγραφών τους.

Οι εργασίες έκλεισαν αργά το βράδυ, με την ανακοίνωση της Διευθύντριας του Κέντρου Λαογραφίας η οποία αφού επεσήμανε την αναγκαιότητα ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ τοπικών πολιτιστικών φορέων και επιστημονικής κοινότητας με στόχο την ανάδειξη της δυναμικής της «παράδοσης» μέσα από το παράδειγμα των λαϊκών δρωμένων, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την υλοποίηση του πολυμεσικού Aτλαντα των Λαϊκών Δρωμένων που εκπονεί το Κέντρο.

Το σύνολο των ομιλιών, των συζητήσεων και των παρεμβάσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της Ημερίδας θα ενταχθεί στα Πρακτικά τα οποία πρόκειται να εκδοθούν.