Text Resize

-A A +A

1A. Μαρία Γ. Ανδρουλάκη-Σακαρέλλου, Η ελιά στον πολιτισμό της Ρόδου, Εισαγωγή - επιστημονική επιμέλεια, Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη, Αθήνα 2010, σελ. 93, [Συνέκδοση με τον Δήμο Καμείρου Ρόδου, Πολιτιστικό Όμιλο Απολλώνων Ρόδου «Νέοι Ορίζοντες», Βιβλιοθήκη Δήμου Καμείρου, ISBN [SET]: 978-960-404-188-6, ISBN [TOMOY]: 978-960-404-189-3

 

1Β. Λουΐζα Καραπιδάκη, Μαθαίνω για την  ελιά και το λάδι Πρόλογος - επιστημονική επιμέλεια, Αικ. Πολυμέρου-Καμηλάκη, Αθήνα 2010, σελ. 111, [Συνέκδοση με τον Δήμο Καμείρου Ρόδου, Πολιτιστικό Όμιλο Απολλώνων Ρόδου «Νέοι Ορίζοντες», Βιβλιοθήκη Δήμου Καμείρου, ISBN [SET]: 978-960-404-188-6, ISBN [TOMOY]: 978-960-404-190-9 

 

Το Κέντρο Ερεύνης της  Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών προχώρησε στην έκδοση ενός δίτομου έργου για την ελιά και το λάδι στη νέα σειρά εκδόσεων του Κέντρου, που θα έχει ως θέμα  τα εκπαιδευτικά προγράμματα. Με τον σχεδιασμό και την  υλοποίηση θεματικών εκπαιδευτικών εφαρμογών οι οποίες, προσαρμοσμένες στις απαιτήσεις και την ύλη του σχολείου και βασισμένες στο πλούσιο αρχειακό υλικό του και την εμπειρία των ερευνητών του, σε συνεργασία με μάχιμους εκπαιδευτικούς,  θα αναπληρώσουν, όπως υποστηρίζει η Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας κ. Αικατερίνη Πολυμέρου  - Καμηλάκη, τις βιωματικές μέχρι πρόσφατα γνώσεις και εμπειρίες των μαθητών στα σχετικά θέματα. Έτσι με την έκδοση του δίτομου έργου για την ελιά το Κέντρο Λαογραφίας απευθύνεται  στον εκπαιδευτικό κόσμο (μαθητές και διδάσκοντες) και αποβλέπει  στην ενημέρωση των νέων πάνω στο πολύ σημαντικό θέμα της παρουσίας της ελιάς και του λαδιού στον ελληνικό πολιτισμό, σε μία προσπάθεια να τους μεταδώσει πληροφορίες, των οποίων η βιωματική γνώση έχει ατονήσει.

Ο πρώτος τόμος εστιάζοντας στο νησί της Ρόδου προσεγγίζει το θέμα μέσα από μία ποικιλία μαρτυριών των  κατοίκων του νησιού. Ο αφηγηματικός λόγος του βιβλίου κινείται σε δύο άξονες, τον εθιμικό,  όπου αναφέρονται πληροφορίες για την παρουσία της ελιάς και του λαδιού σε ολόκληρο το εύρος της ανθρώπινης ζωής (θρησκευτική πίστη, κύκλος της ζωής, λαϊκή ιατρική, διατροφή, οικονομία, προφορική λογοτεχνία  κ.λπ. ) και τον τεχνολογικό, που καλύπτει όλα τα ζητήματα καλλιέργειας της ελιάς και εξαγωγής του λαδιού από τις ελιές, με αναφορά σε όλους τους τύπους των ελαιοτριβείων που απαντώνται στη Ρόδο. Η ύλη του βιβλίου αυτού μπορεί να δώσει ιδέες στους μαθητές και να τους εξοπλίσει με τις γνώσεις που είναι απαραίτητες, ώστε με την καθοδήγηση των δασκάλων τους να επιλέξουν έναν τομέα και να τον εμπλουτίσουν προχωρώντας σε μία δική τους προσέγγιση στο θέμα της ελιάς και του λαδιού.

Ο δεύτερος τόμος  είναι  γεμάτος από εκπαιδευτικές προτάσεις και φιλοδοξεί στη μεταβίβαση πολιτισμικών στοιχείων μέσω της διδασκαλίας. Το περιεχόμενο του βιβλίου κινείται σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο επίπεδο προσεγγίζονται όλες οι πιθανές εκφάνσεις της ελιάς  με υλικό που συνδέει την ελιά με τη μυθολογία, την τέχνη, τη λογοτεχνία, τη διατροφή, τους ποικίλους συμβολισμούς της κ.λπ. Το αποτέλεσμα  είναι ένα έργο προσιτό στους μαθητές και πολύτιμο εργαλείο για τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι εφοδιάζονται με έτοιμες και τεκμηριωμένες πληροφορίες, πλούσιο φωτογραφικό υλικό και προτάσεις που τους παρέχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν τη διδασκαλία τους ανάλογα με την ηλικία των μαθητών τους, τις δυνατότητες και τις ανάγκες της τάξης. Σε ένα δεύτερο επίπεδο η συγγραφέας προσαρμόζει τις προτάσεις της στο περιεχόμενο του πρώτου τόμου,  που αναφέρεται στη Ρόδο.  Αυτή η πτυχή του βιβλίου που συμπυκνώνει τους σκοπούς της δίτομης έκδοσης παρέχει στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να αυτενεργούν, ώστε, προσαρμόζοντας τη διδασκαλία τους ανάλογα,  να παρακινούν τους μαθητές τους να μελετούν  από μόνοι τους πτυχές του λαϊκού πολιτισμού της ιδιαίτερής τους πατρίδας. 

Και τα δύο βιβλία αποτελούν μία περιήγηση στον κόσμο της ελιάς και του λαδιού και  στοχεύουν  να  λειτουργήσουν ως  ένα εκπαιδευτικό εργαλείο, ικανό να  εξοικειώσει τους μαθητές με την παραδοσιακή τεχνολογία, τη βιομηχανική αρχαιολογία, με συμβολισμούς, συνήθειες και αντιλήψεις,  ώστε να πλησιάσουν  καλύτερα τον τόπο τους.